5 vinkkiä hyönteisiltä suojautumiseen

Suomen suvi on kaunis ja tarjoaa muun muassa mahtavia ulkoilumahdollisuuksia, mutta tuo mukanaan myös monia häiritseviä itikoita. Lue alta meidän vinkkimme hyönteisiltä suojautumiseen ja nauti kesästäsi vielä hieman enemmän!

 

1. Kutiavaan hyttysen puremaan auttaa moni

Hyttysiltä on vaikea välttyä kokonaan jos viettää vähääkään aikaa ulkona. Hyttysten puremat voivat olla hyvin kutisevia, varsinkin allergikoilla. Hyttysallergia ilmenee iholle ilmestyvänä nokkospaukamana tai viivästyneenä kutisevana näppynä. Jos hyttysten puremat kutisevat, niitä voi hoitaa esimerkiksi paikallisesti kortisonivoiteella sekä suun kautta otettavalla antihistamiinilla. 

Hyttysten puremia taas voi ennaltaehkäistä esimerkiksi pukeutumalla pitkiin vaatteisiin, sekä käyttämällä hyttysmyrkkyjä.  Hyttysmyrkkyjä käytettäessä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon niiden ainesosaluettelo, sillä jotkin myrkyt voivat olla esimerkiksi vesistölle haitallisia. Myös antihistamiinin voi ottaa ennen hyttysille altistumista, jolloin se yleensä lievittää iholla hyttysenpistosta johtuvaa reaktiota.

 

2. Mitä tehdä jos punkki puree?

Punkit viihtyvät tiheässä kasvustossa ja tarttuvat ihmiseen helposti etenkin pitkästä ruohosta ja heinikosta. Myös esimerkiksi lemmikin omistajien kannattaa tarkastaa myös ulkona ollut lemmikki tarkasti punkkien varalta, sillä punkit siirtyvät sisätiloissa helposti lemmikistä ihmiseen.

Ihoon tarttunut punkki irtoaa parhaiten punkkipihdeillä tai -pinseteillä. Punkkia irrottaessa sitä kannattaa nostaa pienellä kiertoliikkeellä ylöspäin. Tärkeintä on, että punkki poistetaan ihosta mahdollisimman nopeasti havainnon jälkeen, sillä esimerkiksi borrelioosi tarttuu sitä helpommin, mitä kauemmin punkki on ollut ihmiseen kiinnittäytyneenä. Kun punkki on poistettu, kannattaa puremakohta desinfioida tulehtumisen varalta.

Tarkkaile punkin puremaa muutama viikko poiston jälkeen ja jos huomaat puremakohdassa jotain epätavallista, käy näyttämässä puremaa lääkärissä.

 

3. Mikä auttaa ampiaisen pistoon?

Ampiaisallergia näyttäytyy pistokohdan turvotuksena ja nokkospaukamina. Jos allergia on vahva, voi reaktio levitä laajalle ja aiheuttaa jopa hengenvaarallisen anaflyktisen reaktion. 

Ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaa allergista reaktiota hoidetaan antihistamiinilla sekä kortisonitableteilla (kuten Kyypakkauksella). Pistokohta tulee asettaa lepoon ja ihoon mahdollisesti kiinni jäänyt piikki poistaa. Turvotusta voi hoitaa myös kylmällä kääreellä.

Jos reaktio ampiaisen pistoon on turvotusta ja pistokohdan kipua vahvempi, tulee lääkäriin hakeutua välittömästi. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet, palan tunne kurkussa, nokkosihottumaa koko keholla sekä sykkeen tihentyminen.

 

4. Lapsen suojaaminen hyönteisiltä

Etenkin pienten lasten suojaaminen erilaisilta hyönteisiltä on tärkeää, sillä esimerkiksi vauvoille ei vielä ole kehittynyt niiltä suojaavia vasta-aineita. Tällöin pienen lapsen reaktio hyönteisten puremiin on usein huomattavasti aikuisten reaktiota voimakkaampi.

Parhaiten lapsen saa suojattua peittävillä vaatteilla ja päähineillä. Yli 3-vuotiaan suojaa voi tehostaa suihkauttamalla vaatteisiin hyttysmyrkkyä ennen niiden päälle pukemista. Vauvan rattaissa on myös suositeltavaa käyttää hyönteisverkkoa ja jos hyönteisiä esiintyy myös sisältiloissa, voi myös lapsen sängyn suojata verkolla.

Jos lasta on päässyt pistämään hyönteinen, voi pistokohdan kutinaa lievittää hydrokortisonia sisältävillä voiteilla tai geeleillä. Myös Bepanthen Sensicalm on kutinaan auttava lääkkeetön vaihtoehto. Jos lapsi reagoi hyvin vahvasti hyönteisten pistoihin, voi reaktiota ennaltaehkäistä ottamalla antihistamiinitabletin jo ennen altistusta. Tarkista aina valmistekohtainen annostus. Pienille lapsille antihistamiinia voi antaa esimerkiksi oraaliliuoksena yhdestä ikävuodesta eteenpäin.

 

5. Muiden hyönteisten puremien tunnistaminen

Paarman purema on usein esimerkiksi hyttysen puremaa isompi ja se syntyy, kun paarma leikkaa haavan ihoon. Paarmoja esiintyy etenkin lämpimällä ja aurinkoisella säällä ja niiden puremakohtaan saattaa levitä joskus myös koko raajan läpi ylettyvä turvotus. Paarman puremaa hoidetaan antihistamiineilla ja vakavia reaktioita lääkärin määrämillä reseptilääkkeillä.

Mäkäräiset ovat paarmoja pienempiä, mutta niiden puremat voivat aiheuttaa iholle jopa viikkoja kestävän kipeän ja kutisevan paukaman. Mäkäräisen purema tulehtuu helposti, joten sen raapimista tulisi välttää. Mäkäräisen puremaa hoidetaan muiden hyönteisten puremien kaltaisesti antihistamiinilla ja paikallisella kortisonivoiteella. Vakavissa reaktioissa tulee olla yhteydessä lääkäriin.

Polttiainen on mäkäräisen kaltainen pieni hyönteinen, jonka purema nostaa iholle punoittavia ja voimakkaasti polttelevia tai kirveleviä näppylöitä. Polttiaisen puremaa hoidetaan samoin kuin mäkäräisenkin puremaa.

Hirvikärpänen on hyönteinen, joka pyrkii imemään kohteestaan imukärsällään verta. Hirvikärpäsen purema aiheuttaa kutiavan ja punoittavan näppylän joka kestää vähintään muutaman päivän. Niitä esiintyy lähinnä tiheissä metsissä, hirvien ja metsäkauriiden lähistöllä. Hirvikärpäseltä paras suoja on liukaspintainen ja vaalea vaatetus ja sen puremaa hoidetaan muiden hyönteisten puremien tavoin.