Närästyslääkkeet ja muut apteekin itsehoitotuotteet tuovat helpotusta närästykseen. Närästys tuntuu polttavana tunteena rintalastan takana. Usein toistuvan närästyksen yleisin syy on refluksitauti, jolloin hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen. Närästys liittyy monesti ruokailuun ja se voimistuu runsaan syömisen ja/tai mahaa ärsyttävien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen. Ruoka-aineista esimerkiksi sitrushedelmät, paprika, kaali, tomaatti, sipuli, suklaa, voimakkaat mausteet sekä rasvaiset ruoat saattavat aiheuttaa närästystä. Juomista närästystä aiheuttavia ovat esimerkiksi kahvi, tee, kaakao, virvoitusjuomat, happamat mehut sekä alkoholi. Myös kiire ja stressi, ylipaino, raskaus sekä tupakointi voivat altistaa närästykselle. Närästyksen itsehoidossa ensisijaisena keinona on välttää närästystä aiheuttavia tekijöitä. Tilapäistä närästystä voidaan hoitaa itsehoidossa närästyslääkkeillä, kuten antasideilla, happosalpaajilla ja sukralfaatilla. Mikäli närästysoireet eivät rauhoitu kahdessa viikossa tai oireisiin liittyy voimakasta kipua, laihtumista tai nielemisvaikeuksia, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Happosalpaajat estävät hapon eritystä
Happosalpaajat estävät mahahapon eritystä ja ne ovat tehokkaita ja pitkävaikutteisia. Happosalpaajiin lukeutuu muun muassa Somac Control, Losec ja Pepcid Duo. ja Niiden vaikutus alkaa 1-2 tunnissa ja vaikutus kestää vajaasta puolesta vuorokaudesta noin vuorokauteen. Happosalpaajia voi käyttää itsehoidollisesti korkeintaan 2 viikkoa yhtäjaksoisesti. Happosalpaajilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten yhteensopivuus tulee tarkistaa apteekkihenkilökunnan kanssa apteekin henkilökunnalta.
Antasidit vähentävät vatsan happamuutta
Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät voivat helpottaa närästysoireita. Ne toimivat neutralisoimalla vatsahappoa. Antasideja on saatavilla pureskelu ja imeskelytabletteina, ja ne vaikuttavat nopeasti. Vaikutus kestää tunnista kahteen ja niitä voidaan käyttää useampana kertoja vuorokaudessa, esimerkiksi tunti ruokailujen jälkeen tai ennen nukkumaan menoa. Antasidivalmisteita ovat esimerkiksi Rennie ja Balancid Novum. Antasidit heikentävät useiden lääkkeiden imetytymistä, joten niiden yhteensopivuus oman lääkityksen kanssa tulee tarkistaa apteekkihenkilökunnan kanssa apteekin henkilökunnalta.
Limakalvoa suojaavat närästyslääkkeet
Sukralfaatti ja alginaatti helpottavat närästyksen oireita suojaamalla limakalvoa. Ne muodostavat limakalvon pinnalle kalvon joka suojaa haavaumia mahahapolta. Niitä ei tule käyttää yhdessä antasidien kanssa. Ne suojaavat parhaiten otettuna tyhjään vatsaan ennen nukkumaan menoa. Limakalvoa suojaavia valmisteita ovat muun muassa Gaviscon ja Antepsin.
Närästyslääkkeet raskauden aikana
Närästys on tavallista raskauden aikana. Kaikki närästyslääkkeet eivät kuitenkaan sovi raskaana olevalle. Raskaana olevalle sopiva närästyslääke on muun muassa Rennie. Varmista sopiva annostus ja valmisteen soveltuvuus aina pakkausselosteesta tai apteekin henkilökunnalta ennen käyttöä.