Näin valitset sopivan matolääkkeen koirallesi
Koirien matolääkkeet on jaoteltu suun kautta annettaviin tabletteihin ja pastoihin. Tavallisimmat koirien sisäloiset ovat suolinkaisia, mutta metsästyskoirien tai ulkomaille matkustavan/ulkomailta suomeen tulevan koiran sisäloishäätö tulee tehdä myös heisimatoihin tehoavalla valmisteella. Eri matolääkkeet ovat tarkoitettu eri sisäloisten häätöön, voit tutustua niihin alla olevassa listauksessa.
Axilur -matolääkkeet ovat koirien ja kissojen sukkulamatojen kypsien ja epäkypsien muotojen sekä Taenia-heisimatojen häätöön ja koirien kliinisen Giardia-infektion hoitoon. Axilur -tuotteiden vaikuttava aine on fenbendatsoli. Lääkettä on saatavilla kahdessa eri vahvuudessa: Axilur 250 mg ja Axilur 500 mg. Axilur 250 mg on tarkoitettu pienille koirille, kun taas Axilur 500mg on tarkoitettu isommille koirille. Axilurista on saatavilla myös Axilur 22% ruokailun yhteydessä annettavat rakeet, jotka on tarkoitettu yli 40 kg painavien koirien loishäätöön.
Canex oraalipastat ovat suoraan tuubista tai ruiskulla suun kautta koiralle annosteltavia matolääkeitä, joiden vaikuttavana aineena toimii pyranteeliembonaatti. Canexia käytetään koiran suoliston suolinkais- ja hakamatotartuntojen hoitoon. Canex oraalipastoja on kahdessa koossa: Canex Vet 2,2% oraalipasta 10 g riittää 15 kg painavan kertakäsittelyyn ja Canex Vet 2,2% oraalipasta 24 g taas riittää suuremman, 36 kg painavan koiran, kertakäsittelyyn.
Dronbits -matolääkkeet taas ovat tablettimuotoisia pyörö- ja heisimatoihin tehoavia sisäloislääkkeitä. Dronbitsin vaikuttavat aineet ovat pratsikvanteeli, pyranteeli ja febanteeli. Dronbits tabletit ovat lihanmakuisia, mikä saattaa helpottaa matolääkkeen antamista koiralle. Lääkettä on kahden kokoisille koirille: Dronbit 150/144/50 mg vet tabl 2 fol on tarkoitettu annosteltavaksi pienille (kuitenkin vähintään 2 kg painaville) koirille ja Dronbits 525/504/175 mg vet tabl 2 fol on tarkoitettu suurille (vähintään 7 kg painaville) koirille.
Welpan vet 15 mg/ml + 5 mg/ml oraalisuspensio 50 ml on tarkoitettu sukkula- eli pyörömatojen aiheuttamien tartuntojen hoitoon pennuilla ja enintään vuoden ikäisillä koirilla. Welpanin vaikuttavat aineet ovat febanteeli sekä pyranteeli ja se tehoaa Toxacara canis ja Toxascaris leonina suolinkaisiin, Ancylostoma caninum ja Uncinaria stenocephala hakamatoihin, sekä Trichuris vulpis piiskamatoon.
Matolääkkeiden annostelu
Matolääkkeet annetaan suun kautta ja annostellaan aina koiran painon mukaan. Oraalipastat ovat usein hieman tabletteja helpompia antaa, sillä niiden annostelutaulukko lukee yleensä lääketuubissa ja ne on myös kätevä annostella koiran suuhun tuubin avulla. Jos koiralle annettavissa tableteissa ei ole mitään lisättyä makua tai hajua, voi koiraa joutua houkuttelemaan syömään tabletin esimerkiksi ruuan avulla, tai pistämällä tabletin syvälle koiran suuhun niin, että koira nielaisee sen reaktiomaisesti. Tutustu aina tarkasti matolääkkeiden pakkausselosteeseen ja kysy rohkeasti apua apteekkihenkilökunnalta tai eläinlääkäriltä, jotta saat selville lääkkeiden oikeanlaisen annostelun sekä antotavan.
Milloin koira madotetaan?
Aikuiset koirat madotetaan useimmiten kahdesti vuodessa. Jos olet epävarma koirasi oikeanlaisesta madotuksesta, voi sen tarkistaa tekemällä koiran ulosteesta ulostetutkimuksen. Ulostetutkimuksesta selviää koiran kaikki mahdolliset sisäloiset sekä niiden munat, joten sen avulla saadaan selville myös madotuksen tarve. Jos loisia tai niiden munia ei ole, on madotus myös tarpeeton.
Koiranpennut voivat saada sisäloistartunnan myös emonmaidon kautta ja syntymättömät pennut istukan kautta, joten koiranpennut madotetaan aikuista koiraa useammin. Narttukoiran madotus tehdään ennen astutusta ja vähintään kerran tiineysaikana ja koiranpennun madotus taas tehdään kahden, neljän, kuuden ja kahdeksan viikon iässä sekä 1-2 viikkoa ennen perusrokotuksia.
Metsästyskoirien ulosteet tulee tutkia ennen ja jälkeen metsästyskauden, sillä metsästyskoirat saavat tavallisia kotikoiria helpommin sisäloistartunnan liikkuessaan vapaana luonnossa ja päästessään samalla syömään esimerkiksi loisia sisältäviä haaskoja. Sisäloislääkitys toteutetaan ulostenäytteiden tulosten mukaisesti.
Ulkomaille matkustavalle ja Suomeen palaavalle koiralle tulee antaa eläinlääkärissä ekinokokki- eli heisimatolääkitys vähintään 24 tuntia ja korkeintaan 5 vuorokautta ennen saapumista kohdemaahan. Suomessa ei ole ekinokokkeja ja sen leviämistä estetäänkin tehokkaasti juuri koirien madotuksella. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa kaikki koiran matkustamiseen tarvittavat asiakirjat, rokotukset sekä vaadittavat lääkitykset kuten madotus Ruokaviraston sivuilta.