Yleisiä allergisten oireiden aiheuttajia ovat muun muassa siitepölyt, ruoka-aineet, eläimet ja hyönteisten pistot. Allergisen reaktion ilmeneminen vaihtelee. Nuha-silmä oireet voivat ilmentyä minuuttien sisällä altistumisesta, kun taas esimerkiksi nikkelin tai vaikka ruoka-aineen aiheuttama ihottuma voi ilmetä tuntien tai jopa vuorokausien jälkeen altistumisesta. Allergialääkkeitä voi käyttää kuitenkin oireiden mukaan, eikä lääkettä tarvitse valita allergeenin eli oireiden aiheuttajan mukaan.
Asema-apteekin valikoimista löytyy allergialääkkeitä ja tuotteita erilaisten allergiaoireiden helpottamiseen. Allergialääkkeet voidaan jakaa antihistamiineihin, nenävalmisteisiin ja silmävalmisteisiin. Allergiatuotteet auttavat lääkkeiden lisäksi allergiaoireisiin ei-lääkinnällisin keinoin. Tästä kategoriasta löydät itsehoitolääkkeet allergiaan, eli allergialääkkeet ilman reseptiä.
Antihistamiinit
Antihistamiinivalmisteet ovat tavallisimpia tablettimuodossa otettavia allergialääkkeitä, mutta antihistamiinivalmisteita löytyy tablettien lisäksi myös imeskelytabletteina sekä tippoina. Itsehoidollisissa allergialääkkeissä vaikuttavana aineena on joko setiritsiini, levosetiritsiini, loratadiini, desloratadiini, feksofenadiini, akrivastiini tai ebastiini. Näistä käytetyimpiä ovat setiritsiiniä sisältävät Histec, Cetirizin-ratiopharm, Heinix ja Zyrtec. Kaikki eri antihistamiinit auttavat allergiaoireisiin ja ovat teholtaan samankaltaisia, mutta niissä on myös pieniä eroavaisuuksia. Itselle sopivan valmisteen löytää varmimmin kokeilemalla eri tuotteita. Antihistamiinivalmisteita on saatavilla myös reseptilääkkeinä, jotka saat myös lääkärin määräyksellä tilattua verkkoapteekista.
Allergialääke joka ei väsytä
Allergialääkkeet voivat aiheuttaa joillekin väsymyksen tunnetta. Tämä yhdistetään usein juuri perinteisiin antihistamiineihin kuten setiritsiiniin. Monille desloratadiinivalmisteet eivät aiheuta väsymystä samalla tavalla. Jos allergialääkkeet väsyttävät, voi olla sopivaa kokeilla esimerkiksi desloratadiinia sisältävää Flyniseä ta Desloratadine Sandozia. Myös allergiaoireet itsessään saattavat väsyttää, ja allergialääkkeiden vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti. Kokeilemalla eri valmisteita löydät parhaiten itsellesi sopivimman tuotteen.
Allergialääkkeet lapselle
Alle 12-vuotiaan lapsen allergia pitää aina varmistaa lääkärillä ennen lääkinnän aloitusta. Yli 12-vuotiaalle lapselle turvallinen valinta on setiritsiiniä sisältävä antihistamiinivalmiste, kuten Heinix, Histec, Cetirizin Ratiopharm tai Zyrtec. Kaikki antihistamiinivalmisteet eivät kuitenkaan sovellu lapsille tai niitä suositellaan lapsille vain lääkärin määräyksestä. Tarkista tarkemmat tiedot tuotteen soveltuvuudesta lapsille pakkausselosteesta tai tuotekuvauksesta.
Nenäsumute siitepölyallergiaan ja allergiseen nuhaan
Yleisiä allergisten oireiden aiheuttajia ovat siitepöly tai eläimet. Näiden allergioiden tavallisia oireita ovat nenän kutina, vuotaminen ja tukkoisuus sekä silmäoireet. Oireita voi hoitaa samalla tavalla oli aiheuttaja mikä tahansa. Lievissä oireissa suun kautta annosteltavilla antihistamiinivalmisteilla saadaan usein riittävä apu. Vaikeammissa oireissa antihistamiinin lisäksi voi kuitenkin käyttää paikallisesti annosteltavia allergialääkkeitä. Nenäoireiden hoidossa suihkeina käytettävät kortikosteroidit ovat tehokkain lääkitys allergisiin nenäoireisiin. Paikallisesti nenäsumutteita voi käyttää myös ilman antihistamiinia. Allergisen nuhan hoitaminen on tärkeää, sillä hoitamattomana se voi lisätä riskiä astman kehittymiseen.
Silmätipat tuovat apua silmien allergiaoireisiin
Yksi allergian ikävistä oireista voi olla silmien kutina, vuoto, punoitus ja yleinen ärtyneisyys. Silmät voivat myös olla arkoja valolle, rähmiä tai vetistyä. Allergisen nuhan tavoin aiheuttajana on yleisimmin siitepölyallergia tai eläinallergia. Silmäoireiden lievitykseen hyvä vaihtoehto ovat allergisiin silmäoireisiin tarkoitetut silmätipat. Allergisia silmäoireita voi joskus olla vaikea erottaa kuivasilmäisyydestä. Kuivasilmäisyyden hoitoon on saatavilla myös erilaisia kosteuttava silmätippoja ja geelejä.
Allergisen ihottuman hoito
Allergista kosketusihottuma voidaan jakaa kahteen tyyppiin, viivästyneeseen ja välittömään ihottumaan. Viivästynyt ihottuma ilmaantuu tyypillisesti 1-2 päivän kuluttua allergeenille altistumisesta ja ilmenee ekseemana. Välitön allerginen kosketusihottuma ilmenee nokkosihottumana. Allergisen kosketusihottumaan itsehoitoon ja kutiaviin hyönteisten puremiin voi antihistamiinin lisäksi käyttää hydrokortisonivoiteita ja -geelejä jotka nopeuttavat ihon parantumista. Reseptilääkkeenä on saatavilla myös lääkärin määräämiä hydrokortisonia vahvempia kortisonivoiteita joita voit myös tilata verkkokaupasta.
Allergialääkkeiden yhteiskäyttö
Mikäli yksi allergialääke ei lievitä oireita tarpeeksi, voi olla tarpeen käyttää useampaa eri valmistetta. Nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö yhdessä antihistamiinitablettien kanssa on pääsääntöisesti turvallista. Lue kuitenkin aina pakkausseloste huolellisesti tai kysy apteekkihenkilökunnalta allergialääkkeiden käytöstä. Jos allergialääkkeet eivät tunnu helpottavan oireita, voi olla syytä käydä lääkärissä, sillä oireet voivat johtua muusta kuin allergiasta.
Muut allergiatuotteet
Allergialääkkeiden lisäksi allergian oireita voi lievittää myös muilla tavoin. Nenähuuhtelukannu eli sarvikuono on hyvä tapa tuoda helpotusta allergisiin nenäoireisiin. Nenähuuhtelu tehdään haalealla suolavedellä ja sen avulla poistetaan epäpuhtauksia ja limaa. Se auttaa erityisesti tukkoisuuden tunteeseen.