Nilkkatuet
Nilkkatuet ovat nilkan vakauttamiseen tarkoitettuja siteitä tai suojia. Niitä voidaan käyttää vammojen kuntouttamiseen, ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin, nilkan vakauttamiseen fyysisen aktiviteetin yhteydessä sekä verenkierron lisäämiseen. Nilkkatukia on saatavana sekä vakauttavina että elastisina, eri kokoina ja erilaisilla kiinnitysmekanismeilla. Lue alhaalta lisää nilkkatukien käytöstä.
-
Sopivan nilkkatuen valitseminen
Nilkkatuet lisäävät nilkan alueen verenkiertoa sekä vähentävät nivelten jäykkyyttä. Nilkkatuen avulla nivelet pysyvät myös paremmin lämpiminä ja liikkuvina, mikä lieventää nilkan alueen kipua ja ehkäisee venähdyksiä. Nilkkatuen tarvetta voi olla vaikea määrittää itse, joten usein paras mahdollinen apu nilkkatuesta saadaan silloin, kun se asetetaan jalkaan lääkärin tai fysioterapeutin ohjeistuksella. Nilkkatukia on saatavilla eri kokoisina ja oikean koon valitseminen on tärkeää istuvuuden kannalta.
Vakauttava nilkkatuki sopii nilkan alueen vammojen kuntoutukseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Se soveltuu myös avuksi sääri- ja nilkkavammoissa sekä revähdyksissä ja nyrjähdyksissä, joiden hoidossa tarvitaan vakaata tukea. Vakauttavissa nilkkatuissa on tarrakiinnitys.
Elastinen nilkkatuki taas sopii käytettäväksi esimerkiksi pienissä nilkan alueen vammoissa, kuten venähdyksissä, revähdyksissä ja akillesjänteen ongelmissa. Se sopii myös nilkan alueen vammojen ennaltaehkäisemiseen. Elastisissa nilkkatuissa on lenkkikiinnitys.
Nilkkatuen oikean koon voin määrittää mittaamalla nilkan ympärysmitan nilkan ohuimman kohdan päältä.
Alla olevan taulukon avulla voit valita itsellesi sopivan nilkkatuen koon:
Koko Nilkan ympärysmitta
S 19 - 22 cm
M 22 - 25 cm
L 25 - 28 cm
XL 28 - 31 cm
XXL 31 - 34 cm
Nilkkatuen käyttäminen
Suojamainen nilkkatuki vedetään jalan ympärille ja siteeksi muotoiltu nilkkatuki kääritään nilkan ympärille. Käärittävä nilkkatuki tarjoaa yksilöllisen istuvuuden ja sen avulla nilkan ympärille laitettavan tuen astetta on helppo säätää. Sidettä väljemmäksi jättämällä saadaan aikaan kevyempi tuki, kuin tiiviisti käärimällä, jolloin tuki on voimakkaampi.
Nilkan nyrjähdys ja sen hoito
Yleisin nilkan alueen vamma on nyrjähdys, jossa nilkka vääntyy sisäänpäin. Nyrjähdyksen seurauksena nivelsiteet venyvät tai repeävät. Myös nilkan luut voivat murtua. Hoitoon pitää hakeutua välittömästi varsinkin silloin, jos vammaan liittyy huomattava turvotus, ihonalainen verenvuoto, kipu alaraajaan varatessa tai koputteluarkuus luissa.
Nyrjähtäneen nilkan ensiapuna toimii “kolmen K:n säätö” eli kylmä, kompressio ja koho. Heti tapaturman satuttua nilkka viilennetään kylmäpakkauksella tai kylmägeelillä. Nilkan ympärille sidotaan esim. Ideaaliside painevaikutuksen eli kompression aikaansaamiseksi. Nilkka nostetaan kohoasentoon turvotuksen ja kudosten verenvuodon vähentämiseksi.
Jos nivelsiteessä on vaurio, alueelle syntyy turvotusta ja veripahka. Jos taas painon varaaminen jalalle ei ole kivun vuoksi mahdollista tai sormenpäällä luiden koputtelu aristaa, on luunmurtuma mahdollinen.
Normaalia nilkan venähdysvammaa hoidetaan tukemalla nilkka 1-3 viikon ajaksi nilkkatuella, joka estää nilkan sivuttaisväännön. Nilkkaa hoidetaan myös erilaisilla fysioterapeutin ohjeistamilla liikeharjoituksilla, jotka tukevat alueen paranemista.