Närästys on raskauden yleinen oire

Etenkin ensimmäiseen raskauteen voi liittyä paljon jännitystä ja huolia. Raskauden aikana tapahtuu myös monia muutoksia, jotka turvaavat sikiön kasvun sekä äidin hyvinvoinnin. Tässä artikkelissa käsittelemmekin raskauden normaalia kulkua ja oireita, sekä annamme muutaman vinkin raskauden aikana tueksi sopivista tuotteista!

 

Raskauden kesto

Normaali raskaus kestää keskimäärin 40 viikkoa eli 280 vuorokautta. Laskettua aikaa ei voi koskaan ennustaa päivälleen tarkaksi, mutta suurimmassa osassa raskauksista synnytys tapahtuu korkeintaan kaksi viikkoa ennen tai jälkeen lasketun ajan.

 

Painon nousu kuuluu raskauteen

Raskauden näkyvin ja tuntuvin oire on monen äidin kohdalla painon nousu. Se johtuu kohdun, istukan, sikiön ja lapsiveden painon kasvun lisäksi äidin oman verenkierron ja elimistön nestemäärän kasvusta. Keskimäärin paino nousee raskauden aikana 8-15kg. 

 

Miten raskaus oireilee viikolla 1?

Alkuraskauden yleisimpiä oireita ovat kuitenkin kuukautisten poisjääminen, alavatsan nipistely ja pahoinvointi. Raskauden tarkkaa alkamispäivää ja ensimmäisiä viikkoja voi olla vaikea tunnistaa oireiden perusteella, sillä samoja oireita voi esiintyä ilmankin raskautumista. Paras tapa todentaa raskaus onkin siis raskaustestillä.

 

Raskaus, närästys ja muut oireet

Myöhemmin raskauden edetessä mukaan voivat hiipiä esimerkiksi närästys, ummetus, peräpukamat, hiivatulehdus sekä erilaiset mieliteot. Kun äidin paino nousee ja vatsa kasvaa isommaksi, alkavat monesti myös suonenvedot, jalkojen levottomuus sekä kivut lonkissa, selässä ja häpyliitoksessa vaivata häntä.

Loppuraskauden yleisin oire taas on tiheentynyt virtsantarve ja jopa virtsankarkailu. Myös jalkojen ja nilkkojen turvotus on loppuraskaudessa yleistä.

 

Lääkkeiden käyttö raskauden aikana

Raskauden elämää häiritseviä oireita voidaan hoitaa erilaisin lääkkein, mutta on hyvä ottaa huomioon etteivät kaikki lääkkeet sovi raskaana otettaviksi. Esimerkiksi närästyslääkkeistä osa sopii raskaana käytettäviksi ja osaa ei suositella. On siis tärkeää varmistaa lääkkeiden sopivuus raskaana ollessa aina ensin lääkäriltä tai vaikkapa apteekin farmaseutilta.

 

Mitä raskauden aikana ei saa syödä?

Raskauden aikana voi esiintyä monenlaisia mielitekoja, mutta on hyvä muistaa että osaa ruoista ei suositella syötävän sikiön turvallisen kasvun takaamiseksi. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi:

  • Maksa. Etenkin broilerin, naudan ja sian maksat sisältävät runsaasti raskasmetalleja.

  • Alkoholi. Alkoholin turvallista käyttömäärää raskauden aikana ei tiedetä, joten sitä tulee välttää raskauden aikana.

  • Kofeiini. Kofeiinin saanti tulee raskaana rajoittaa 200mg:aan (n. kaksi kahvikuppia) päivässä, eikä esimerkiksi energiajuomia suositella ollenkaan raskauden aikana käytettäviksi.

  • Suolan käyttöä on myös hyvä vähentää raskauden aikana.

  • Salmiakin tai lakritsin käyttöä ei suositella lainkaan raskaana oleville.

Raskauden aikana taas tiettyjen vitamiinien saaminen on erityisen tärkeää, joten varmista rohkeasti niihin liittyvät ohjeistukset ja tuotteet neuvolasta tai vaikkapa apteekista osaavalta henkilökunnaltamme!

 

Raskaus ja liikunta

Raskauden aikana oman kehon viestien kuunteleminen on tärkeää. Raskauden aikana voi siis harjoittaa monenlaista liikuntaa, mutta jos jokin tuntuu kehossa huonolta, on se hyvä jättää väliin. Sopivan liikunnan määrä linkittyy usein myös äidin omaan taustaan liikunnan harrastajana. Itselleen sopivaa liikuntamäärää ja -muotoa voi miettiä yhdessä esimerkiksi neuvolan työntekijän kanssa.

 Ukk-instituutin laatiman Odottavien äitien liikkumisen suosituksen mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota palauttavan unen riittävään määrään. Samoin kevyttä liikuskelua kannattaa suosia mahdollisimman usein, sekä paikallaan oloa tauottaa aina kun voi. Reipasta liikuntaa suositellaan 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa ja lihaskuntoa sekä liikehallintaa kaksi kertaa viikossa omaa kehoa kuunnellen.

 

 

- Rosa, sisällöntuottaja