Tiedätkö miten flunssaa voi hoitaa?
Koulut sekä työt ovat alkaneet, ja ilma on viilentynyt, tuoden mukanaan myös jatkuvan nenän niiskuttelun. Flunssakausi on siis täällä myös, ja vaikka flunssa ei yleensä ole vaarallinen vaiva, niin voi se aiheuttaa ikävää väsymystä kaikkien syksyn menojen keskellä. Mistä flunssa oikeastaan johtuu ja voiko sitä välttää jotenkin?
Vastustuskyky on kehon oma suojakilpi
Flunssaa eli nuhakuumetta voi aiheuttaa usea eri virus, jotka leviävät yleensä ihmiskontaktin välityksellä. Flunssa-tartuntaa voi pyrkiä ennaltaehkäisemään esimerkiksi hyvällä käsihygienialla sekä tukemalla kehon luontaista vastustuskykyä.
Kehoon päästessään virus voi tulla torjutuksi, jos kehon vastustuskyky on tarpeeksi vahva. Vastustuskykyä vahvistaa moni tekijä, kuten esimerkiksi monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo sekä liikunta. Toisaalta taas niukka ruokavalio, jatkuva stressi ja unen puute voivat vaikuttaa vastustuskykyyn heikentävästi. Myös suoliston hyvinvoinnilla on suuri rooli koko kehon vastustuskyvyn toiminnassa.
Myös kehon vitamiinitasapainon ylläpitämisellä voidaan varmistaa kehon aineenvaihdunnan sekä vastustuskyvyn normaali toiminta. Etenkin D- ja C-vitamiini tukevat tehokkaasti elimistön omaa vastustuskykyä. Vitamiinien saantiin on hyvä kiinnittää huomiota myös flunssakauden aikana.
Voiko flunssan kestoa lyhentää?
Flunssa kestää tavallisesti 1-2 viikkoa. Flunssan kestoon ja oireisiin voi vaikuttaa hyvällä kotihoidolla. Tärkein tapa flunssan, niin kuin monien muidenkin sairauksien hoidossa, on levätä ja nauttia nesteitä riittävästi. Etenkin fyysistä rasitusta pitää välttää, sillä se voi pahimmillaan pidentää flunssan kestoa ja altistaa myös jälkitaudeille.
Tutkimusten mukaan CE-merkityllä paikallisesti käytetyllä sinkkiasetaatilla voi lyhentää flunssan kestoa, kun sen käyttö aloitetaan heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua ja jatketaan kuuriluontoisesti 3-5 päivän ajan. Sinkkiasetaattia on saatavilla sekä suihkeina, että tablettimuodossa.
Flunssan oireita voi hoitaa monella tapaa
Flunssaan voi liittyä monenlaisia oireita, kuten kuumetta, nuhaa, yskää ja kurkkukipua. Oireita voi hoitaa myös monilla lääkkeettömillä ja lääkkeellisillä itsehoitovalmisteilla.
Kuumeen laskemiseen sopii parhaiten kuume- ja kipulääkkeet, jotka alentavat kehon kohonnutta lämpötilaa. Tälläisiä lääkkeitä ovat esimerkiksi parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni.
Nenän tukkoisuutta taas voi hoitaa monin keinoin. Esimerkiksi nenäkannu on nenän huuhteluun käytetty väline, joka nenän huuhteluun sopivan suolan ja veden avulla auttaa poistamaan limaa sekä vähentämään nenän tukkoisuuden tunnetta. Tukkoisuuteen on saatavilla myös avaavia nenäsuihkeita.
Kurkun kivun lievittämiseen sopivia tuotteita taas ovat esimerkiksi ärtynyttä kurkkua rauhoittavat antiseptisiä aineita sisältävillä imeskelytableteilla sekä suuta ja nielua desinfioivat imeskelytabletit.
- Rosa, sisällöntuottaja