Mistä tietää onko kihomatoja?
Kihomadot ovat kiusallinen, mutta verrattain yleinen vaiva. Kihomatoepäily on epämielyttävä yllätys, mutta kihomadoista eroon pääseminen on onneksi melko helppoa. Kihomadot ovat yleisimpiä 3-10 vuotiailla lapsilla, joilla ne leviävät helposti päiväkotiryhmissä ja kouluissa. Myös aikuiset voivat saada tartunnan, eivätkä kaikki tartunnat aiheuta aina oireita. Kihomatotartunta ei johdu huonosta siivouksesta, eikä sitä ole mitään syytä hävetä. Kihomatotartunta saadaan kun munia niellään. Kihomadon munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi nähdä paljain silmin. Oireet alkavat noin kuuden viikon kuluttua munan nielemisestä. Mistä voi tietää onko saanut kihomatotartunnan?
Kihomatotartunnan yleisin oire on peräaukon tai välilihan kutina jota ilmenee iltaisin ja yöaikaan. Tytöillä infektio voi ilmetä joskus myös ulkosynnyttimien kutinana. Öinen kutina voi häiritä helposti myös unta. Raapimisen kautta tartunnan saanut levittää kihomadon munia helposti ympäristöönsä kosketuksen kautta. Kutina voi kuitenkin johtua myös muista kuin kihomatotartunnasta.
Kihomato on valkoisen värinen ja noin sentin mittainen. Se kiemurtelee ja muistuttaa pientä langanpätkää. Kihomatoja voi ilmetä ulosteessa tai vessapaperissa pyyhkimisen jälkeen, mutta aina näin ei ole. Lapselta kihomatotartunnan voi tutkia tarkastamalla peräaukon seudun vaikka taskulampun kanssa. Mikäli kihomatoja näkyy, hoidon voi aloittaa Pyrvin-itsehoitovalmisteella. Jos kihomatoja ei näy, ei voida tietää onko kyseessä kihomatotartunta vai johtuvatko kutinaoireet jostain muusta. Tällöin tartunta pitää todentaa laboratoriotestillä.
Kihomatojen hoitoon on saatavilla apteekista Pyrvin-valmistetta. Se on suun kautta otettava lääke, joka tuhoaa kihomadot jo ensimmäisellä kerralla. Hoito on kuitenkin uusittava, jotta kuoriutuneet munat tuhoutuvat myös. Koko perheen tulee tehdä hoito samanaikaisesti tehokkuuden varmistamiseksi. Lue täältä lisää Pyrvinistä ja sen annostelusta. Muista myös pestä lakanat, vaatteet ja pehmolelut kihomadon munien hävittämiseksi. - Leena Astala, apteekkari