MIKÄ ON OIKEA HOITO FLUNSSAAN?

Flunssan hoito on nykyään helppoa, kun tietää mitä tekee. Asema-apteekin apteekkari Leena Astala kertoo mikä oikeasti tehoaa flunssaan ja mitä kannattaa välttää.

Flunssa alkaa yleensä kurkkukivulla. Se on ensimmäinen oire ja merkki siitä, että nyt kannattaa aloittaa hoito. Jos toimit tarpeeksi nopeasti, on sinulla mahdollisuus jopa estää taudin eteneminen. Mutta miten?

- Uusin keino flunssaa vastaan on sinkki. Se voi merkittävästi lyhentää flunssan kestoa. Sinkin on todettu vähentävän nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja käheyttä, yskää sekä lihaskipuja, Leena sanoo.

Sinkin hyöty flunssan hoidossa perustuu paikalliseen vaikutukseen nielussa. Paras teho saavutetaan siis paikallisesti nieluun annostellusta sinkkiasetaatista. Jotta sinkistä olisi hyötyä, sen käyttö tulisi aloittaa nopeasti, käytännössä 24 tunnin sisällä oireiden ilmaantumisesta. Lisätietoa sinkin oikeasta käytöstä saat apteekista.

"Yleinen virhe onkin ottaa flunssaan sekä Buranaa että Finrexiniä. Molemmissa on tulehduskipulääke vaikuttavana aineena" - Apteekkari Leena Astala

 

Nuhakuumeeseen tepsii oireiden mukainen hoito

Jos flunssa sinkin käytöstä huolimatta puskee päälle, voit aloittaa oireiden mukaisen hoidon. Flunssan hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä ei valitettavasti voi nopeuttaa parantumista eikä ehkäistä flunssaa.

Kurkkukivun jälkeen tulevat usein kuume, päänsärky ja nuha. Näihin löytdät apteekista tehokkaita itsehoitolääkkeitä.

- Kuumeeseen ja päänsärkyyn kannattaa ottaa parasetamolia tai tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia. Jos oireet eivät tunnu helpottuvan, parasetamolia voi käyttää myös yhdessä tulehduskipulääkkeen kanssa. Sen sijaan kahta tulehduskipulääkettä sisältävää tuotetta ei saa käyttää samanaikaisesti, Leena muistuttaa.

Yleinen virhe onkin ottaa flunssaan sekä Buranaa että Finrexiniä. Molemmissa on tulehduskipulääke vaikuttavana aineena, joten niistä tulisi valita vain toinen tai käyttää tuotteita vuorotellen 4-6 tunnin välein.

Vuotavasta nenästäkään ei tarvitse kärsiä, sillä nuha lievittyy flunssan hoitoon tarkoitetulla nenäsumutteella. Se on tehokas ja turvallinen lyhyessä käytössä. Tehokkuudesta kertoo myös se, että näitä nenän verisuonia supistavia lääkkeitä saavat aikuiset käyttää enintään viikon ajan. Pidempi käyttöaika totuttaa limakalvot ja lääkkeen käytön lopettaminen voi aiheuttaa uudestaan nuhaoireita ja turvotusta.

Jos kurkkukipu jatkuu, voit ottaa avuksi imeskelytabletteja. Ne lievittävät kurkkukipua puuduttamalla kipeän kohdan paikallisesti. Osa tuotteista myös estää bakteerien toimintaa suussa ja nielussa.

Lapselle kannattaa pitää lääkityspäiväkirjaa

Lääkityspäiväkirjan avulla pysyt perillä siitä, mitä lääkettä lapselle on annettu ja milloin sekä koska on turvallista antaa seuraava annos. Lääkityspäiväkirjan avulla vältät lääkkeiden yliannostuksen, varsinkin jos hoitajia on useampi kuin yksi. Lääkitystiedoista on apua myös siinä tilanteessa, jos lapsi pitää viedä lääkäriin.

Lääkityspäiväkirjaan kirjoitetaan päivämäärä, kellonaika, annettu lääke ja annos sekä mitattu kuume ja muut oireet. Jos hoitajia on useampia, voi myös tallentaa sen, kuka lääkkeen antoi.

 

Myös lääkkeetön keino löytyy

Tutkimukset puhuvat nenähuuhtelun hyödyistä. Nenähuuhtelu puhdistaa sieraimet tehokkaasti. Se saattaa myös ehkäistä poskiontelotulehdusta, varsinkin jos olet altis sairastumaan siihen.

Nenähuuhtelukannuun laitetaan suolaa ja kädenlämpöistä vettä. Vesi valutetaan toisesta sieraimesta sisään ja toisesta ulos. Sopiva käyttöaika on 10 päivää poskiontelotulehduksiin ja niiden ehkäisyyn. Vink vink, nenähuuhtelukannun saa parhaiten pestyä astianpesukoneessa.

 

Lopuksi tulee yskä

Flunssa kestää noin viikon, mutta flunssan jälkeinen yskä voi jatkua pitkäänkin. Yskä on kuitenkin pitkittynyt vasta neljän viikon jälkeen, ja vasta silloin on syytä mennä lääkäriin.

Yskänlääkkeen sijaan kannattaa kuivaan ärsytysyskään käyttää hunajaa. Hunajalla on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan tehoa yskänoireiden lievittäjänä. Mutta entä jos yskii limaa?

- Limaa irroittavasta yskänlääkkeestä voi olla apua, sillä se muuttaa sitkeää limaa helpommin irtoavaksi. Tällaisen yskänlääkkeen ei tarvitse olla nestemäisessä muodossa, vaan sitä saa myös nieltävinä tabletteina, Leena huomauttaa.

Vaikka lääkkeillä voi hoitaa flunssan oireita, älä unohda lepoa. Liian usein käy niin, että lääkkeen hoidettua oireet, ihminen ajattelee olevansa terve ja jatkaa töitä ja harrastuksia normaaliin tapaan. Näin toimimalla saatat pidentää flunssan kestoa. Lepo on flunssan tärkein hoito.

 

Flunssan hoidossa on tärkeä tietää myös, mitä tulisi välttää

- Antibiootti ei auta flunssaan, koska sen aiheuttaa virus. Antibiootit tehoavat vain bakteereihin.

- Kahta tulehduskipulääkettä ei tulisi käyttää samaan aikaan mahdollisten haittojen takia.

- Urheilua tulisi välttää, sillä raskas liikunta flunssaisena lisää sydänlihastulehduksen riskiä.