Kuukautiset myöhässä, runsaat kuukautiset ja kaikkea muuta kuukautisista

Naisten vaivat ovat yleisiä ja niitä on monia. Vaivat vaihtelevat paljon yksilöstä riippuen ja esimerkiksi ikä vaikuttaa usein niiden esiintymiseen. Tässä artikkelissa käsittelemme kuukautiskipuja.

 

Kuukautiset ovat normaali osa naisen hormonaalista kiertoa

Kuukautiset ovat luonnollinen osa hedelmällisessä iässä olevan tytön tai naisen ja osan transmiehistä elämää. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan jaksoa, jonka aikana kuukautisvuoto tulee kerran. Kuukautiskierto kestää yleensä 23-35 päivää.

Joillekin kuukautiset aiheuttavat ongelmia ja silloin on hyvä hakea herkästi apua. Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi runsaat kuukautisvuodot, voimakkaat kuukautiskivut, kuukautisten poisjääminen pidemmäksi aikaa ja aiemmin säännöllisen kierron muuttuminen epäsäännölliseksi.

Apua kuukautisiin liittyviin vaivoihin voi hakea esimerkiksi apteekista, ehkäisyneuvolasta tai vaikkapa yleislääkäriltä.

 

Kuukautiset voivat olla myöhässä myös silloin kun et ole raskaana

Usein kuukautisten myöhästyminen on merkki raskautumisesta. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä muutokset kuukautisissa voivat olla merkki myös esimerkiksi stressistä tai sairaudesta. Myös moni hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa.

Mikäli kuukautiset muuttuvat aiempaa runsaammiksi, pidemmiksi, hyvin niukoiksi, aiempaa epäsäännöllisemmiksi tai uudella tavalla kivuliaiksi, kannattaa varata aika gynekologille.

Kuukautisten myöhästyminen tai kokonaan pois jääminen voi johtua esimerkiksi ehkäisystä tai raskautumisesta, mutta se voi myös kertoa lisääntyneestä stressistä, ennenaikaisista vaihdevuosista, liian vähästä syömisestä tai liian raskaasta urheilusta tai muusta sairaudesta. Muutoksiin kuukautisissa kannattaa siis aina reagoida ja tarpeen tullen hakeutua hoidon piiriin.

 

Mikä auttaa kuukautiskipuihin?

Kuukautiskivut ovat yleisiä ja niiden esiintyminen ja voimakkuus ovat yksilöllisiä. Kuukautiskivut johtuvat yleensä supistuksenomaisesta alavatsakivusta, joka alkaa useimmiten vuodon alkaessa. Nämä “kuukautiskrampit” voivat säteillä vatsasta esimerkiksi selkään ja reisiin ja yleisoireina voi esiintyä pahoinvointua, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, päänsärkyä sekä huimausta.

Kuukautiskipuja voidaan hoitaa esimerkiksi tulehduskipulääkkeellä, lämmöllä tai kevyellä liikunnalla. Jos kuukautiskivut ovat kovia eivätkä helpotu itsehoidolla, on syytä hakeutua lääkäriin.

 

Side, tamponi vai jokin muu?

Kuukautissuojan käyttö on tärkeä osa yleistä hygieniaa ja kuukautissuojia onkin useita erilaisia. Kuukautissuoja valitaan yleensä sen käyttömukavuuden ja kuukautisten runsauden mukaan.

Kuukautissuojiin kuuluu alushousuihin asetettavat siteet, kuukautisalushousut ja emättimen sisälle asetettavat imukykyiset tamponit sekä kuukautiskupit. Suosittelemme kokeilemaan erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon!

 

Kuukautiset raskauden ja synnytyksen jälkeen

Kuukautiset ovat raskauden jälkeen usein epäsaannölliset ja niiden palautumisessa säännöllisiksi voi kestää jopa vuosi. On hyvä kuitenkin muistaa, että uudelleen raskautuminen voi olla mahdollista heti synnytyksen jälkeen, joten ehkäisystä tulee huolehtia vaikka kuukautiset olisivat edelleen epäsäännölliset. Voit lukea raskaudesta ja sen oireista lisää apteekkimme Raskaus -artikkelista artikkelista.