Bayvantic vet

Bayvantic vet on koirien punkkien ja muiden ulkoloisten karkoitukseen tarkoitettu koiran iholle valeltava lääke. Bayvanticin vaikuttavat aineet ovat imidaklopridi ja permetriini, jotka karkottavat ja tappavat puutiaiset jo ennen kuin ne ehtivät purra koiraa. Lääke antaa suojan punkkien lisäksi myös kirppuja, tiettyjä hyttysiä, hietasääskiä ja pistokärpäsiä vastaan. Tuotteen ulkoloisia karkottava ja tappava vaikutus kestää jopa neljä viikkoa. Lue alhaalta lisää Bayvanticin käytöstä.

 


 

 

Bayvanticin käyttö

Bayvantic vet otetaan käyttöön silloin kun koiralla on esimerkiksi aktiivinen kirpputartunta tai kun halutaan ehkäistä mahdollisia ulkoloistartuntoja. Tuote sopii myös esimerkiksi kesällä koiran punkeilta suojaamiseen. Tuotetta voidaan myös käyttää tiineyden ja imetyksen aikana.

Bayvantic vet -tuote valitaan koiran painon mukaan. Tuotteet on jaoteltu alle 4 kiloisille, 4-10 kiloisille, 10-25 kiloisille ja 25-40 kiloisille koirille. Tuotepakkauksissa on valmiiksi annosteltuna sopiva pipettikoko koiran painon mukaan, joten oikean tuotteen valitessasi annoskoko on valmiiksi juuri koirallesi sopiva.

Bayvantic-lääkkeet on tarkoitettu vain ulkoiseen käyttöön ja niitä tulee käyttää vain terveelle iholle. Lääkettä tulee käyttää vain hyväkuntoisille koirille, ja muille eläimille, kuten kissoille, se saattaa olla myrkyllistä. Valmistetta ei saa käyttää alle seitsemän viikon ikäisille tai alle 1,5 kg:n painoisille koiranpennuille. Valmistetta lisätään 1-4 kohtaan niskasta hännän tyveen, koiran koosta riippuen. Koiraa ei saa päästää uimaan 48 tuntiin lääkkeen annosta, jotta lääkeainetta ei päädy vesistöön.

 

Lääkkeen annostelu alle 10 kg painaville koirille:

Tee paikallaan seisovan koiran turkkiin jakaus lapaluiden väliin niin, että iho näkyy. Pane pipetin

kärki ihoa vasten ja purista pipettiä lujasti useita kertoja niin, että se tyhjenee suoraan koiran iholle. 

 

Lääkkeen annostelu yli 10 kg painaville koirille:

Jaa pipetin koko sisältö tasaisesti neljään eri kohtaan selän korkeimmalle kohdalle lapaluiden ja

hännäntyven välissä sijaitsevalle alueelle koiran seistessä paikallaan. Tee jokaisessa kohdassa

karvapeitteeseen jakaus siten, että iho näkyy. Aseta pipetin kärki iholle ja purista pipettiä varovasti niin, että osa sisällöstä valuu iholle.

 

Hyvin harvinaisissa tapauksissa koiralla voi ilmetä ohimeneviä iho-oireita (lisääntynyttä paikallista kutinaa, raapimista, hieromista, karvanlähtöä ja punoitusta lääkkeen annostelukohdassa) tai väsymystä. Nämä oireet häviävät yleensä itsestään. Tutustu pakkausselosteeseen huolellisesti ennen tuotteen käyttöä.

 

Punkki voi olla vaaraksi myös koiralle

Punkki voi aiheuttaa koiralle paikallisen ihoreaktion lisäksi myös esimerkiksi sairastumisen puutiaisvälitteiseen tautiin. Suomessa tällaisia tauteja ovat esimerkiksi borrelioosi, anaplasmoosi ja puutiaisaivokuume. Koiraan tarttunut punkki voi altistaa myös lemmikin kanssa lähikontaktissa olevan omistajan punkkitartunnalle.

Puutiaisvälitteiset taudit oireilevat koiralla sekä kissalla esimerkiksi kuumeiluna, lemmikin apeutena, nivelkipuina, verenkuvan muutoksina, verenvuototaipumuksena sekä neurologisina oireina. Puutiaistauti voidaan diagnosoida eläinlääkärin toimesta verikokeella.

Punkkeja voi torjua monella eri tavalla, kuten esimerkiksi Bayvantic vet punkkilääkkeellä. Punkkien torjuntaan on monia lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä vaihtoehtoja, ja sopiva torjuntakeino tulee valita aina eläinkohtaisesti. Sopivasta punkkitorjunnasta voi olla yhteydessä esimerkiksi apteekkiin ja eläinlääkäriasemalle. Osaan valmisteista tarvitaan eläinlääkärin resepti.

Koska mitkään punkkivalmisteet eivät välttämättä toimi aivan täydellisesti, on lemmikki hyvä tarkistaa punkkikaudella päivittäin. Punkkitarkastus kannattaa tehdä ulkona ja tarkistaa erityisen hyvin pään ja kaulan alue, sillä monet punkkilajit hakeutuvat erityisesti sinne. 

Punkin poistoon voi käyttää esimerkiksi punkkirautaa tai punkkipinsettejä. Punkki poistetaan vetämällä punkkia hitaasti ja tasaisesti ylöspäin. Lemmikin tautiriski on sitä pienempi, mitä vähemmän aikaa punkki on ehtinyt olemaan kiinnittyneenä lemmikin ihoon. Punkin poiston jälkeen poistoalue kannattaa desinfioida ja sitä kannattaa seurata mahdollisen tulehduksen varalta.